Ajankohtaista
Veikko Kilkin muistolle
2022-12-07

Satojen norppatarinoiden, -uutisten, -filmien ym. -tiedon tuottaja Veikko Kilkki menehtyi 19.10.2022 täytettyään 80 vuotta 30.3.2022. Hän oli Saimaan Norppaklubin perustajajäsen. Veikolle Saimaa ei ole ollut lapsuuden elinympäristö, kuten Kaiku Marttiselle ja Juha Taskiselle, vaan norppa tuli Veikon elämään aikuisella iällä. Luonto oli Veikolle aina tärkeä ja kalastus tärkeä harrastus, pesäpallon ohella, mutta kiinnostus norppaan kasvoi ammatin myötä.

Luontainen uteliaisuus vieroitti Veikon perinteisestä kouluoppimisesta ja hän halusi nopeasti ammattiin. Siispä Veikko hakeutui opettajaseminaariin, mistä tiesi pääsevänsä nopeasti työelämään. Tie Heinolan seminaariin kulki Oriveden opiston ja varusmiespalvelun kautta. Hän valmistui kansakoulun opettajaksi vuonna 1965. Alkuvaiheessa työtehtävät ja työnantajat vaihtelivat. Työskentely kansalaisopiston opettajana jätti päivät vapaaksi radio- ja TV-ohjelmien tekemiselle. Tarinoita syntyi kymmenittäin. Veikolla oli jo tuossa vaiheessa laaja kaveri- ja yhteistyöverkko. Ohjelmat käsittelivät usein tavallisten ihmisten elämää itäisessä Suomessa.

Varsinainen kärpänen Veikon norppainnostukseen oli veli Antin julkaistu norppavalokuvan. Veikko Kilkin ja Matti Pulliaisen tekemä elokuva ”Saimaannorppa” valmistui vuonna 1975. Kuva oli lajissaan ensimmäinen. Elokuvan tekoon liittyy lukuisia tarinoita, surkuhupaisiakin, mutta elokuva valmistui joka tapauksessa. Veikko koki, että saimaannorppa oli unohdettu 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa. Suojeltuja norppia ammuttiin maa- ja metsätalousministeriön poikkeusluvilla, eikä asiasta puhuttu sen enempää.

Tiedotuksen ansiosta norpan suojelutarve tunnustettiin jo 1970-luvun alussa, mutta konkreettiset toimet puuttuivat. Ilkka Koivisto teki tutkimuksia tahollaan, mutta vähillä resursseilla. Veikko Kilkin siirryttyä päätoimiseksi toimittajaksi sanomalehti Länsi-Savoon kesällä 1975, yhtiön toimitusjohtaja Esko Tikka antoi lentokoneensa norpanlaskijoiden käyttöön. Nämä lentolaskennat olivat alku systemaattiselle norppatiedon keräämiselle.

Suojelutoimien koordinoimiseksi Mikkelissä perustettiin vuonna 1989 WWF:n nimissä toimiva saimaannorppatoimikunta. Toimikunta edusti vapaata kansalaistoimintaa ja Veikko oli asiassa keskeinen toimija. Norpansuojelun julkisuusarvo nousi siten, että suojelutoimet muuttuivat 1990-luvulla viranomaistoiminnaksi. Aktiiviset maallikot jäivät ilman kotia norpansuojelukentässä.

Tähän tilanteeseen reagoivat norppaklubin perustajajäsenet. He perustivat ”Hyljeaatteellisten ajattelijoiden seuran”, eli Saimaan Norppaklubin. Perustamisessa Veikko Kilkin rooli on aivan keskeinen. Hänellä oli toimittajataustansa ansiosta mittavat yhteiskuntasuhteet. Hän tunsi kaikki maakunnan ja osin myös valtakunnan henkilöt, keitä kannatti tuntea. Taustalla maakunnallisen sanomalehden tiedotusverkko. Sen kautta tietoa norpasta ja sen suojelusta oli helppo levittää. Veikko lähestyi norppaa ihmisten, ennen kaikkea Saimaan ranta-alueiden asukkaiden kautta. Hän tunsi ihmisten ajatusmaailman, tutkijat norpan.

Norppaklubin päätuotteeksi muodostui Saimaan rantakuntien koululaisille suunnatut suuret norppaillat. Veikko toimi norppailtojen juontajina aivan viimeisiin tapahtumiin saakka ja hänen alkupuheenvuoronsa sai kaikki paikalla olijat mukaan mainioon norppaillan tunnelmaa. Veikon aikana ehdittiin kiertää kaikki Saimaan rannoilla olevat kunnat.

Veikko Kilkki toimi Länsi-Savon uutispäällikkönä ja erikoistoimittajana vuodesta 1983 eläköitymiseensä saakka. Vielä eläkkeelle jäätyään hän julkaisi suosittua palstaansa Laijasta Laetaan. Palstan tarinat julkaistiin kirjana vuonna 2008. Toimittajana Veikko oli usein pilke silmäkulmassa, hän ei ollut koskaan ilkeä, mutta sivalsi tarvittaessa. Veikko Kilkki on julkaissut neljä muuta kirjaa autoharrastuksesta poikamaisiin seikkailuihin. Norppa toi tullessaan myös kansainvälisiä kohtaamisia norpansuojelija Brigitte Bardotista WWF:n puheenjohtajaan prinssi Philippiin.

Leo Rautio                          Jorma Tiitinen

 

Veikko Kilkin radiohaastattelu heinäkuulta v.2018
Mirja Pyykön tekemä radiohaastettelu Veikosta, avaa tästä


« Takaisin